Sunday 8 January 2012

စိတ္ဖိစီးမႈ ေလ်ာ့က်ေစမယ့္ အစားအစာေတြကို ေရြးစားတတ္ပါေစ


စိတ္ဖိစီးမႈဆိုတာ ေရွာင္လႊဲလို႔ေတာ့ မရပါဘူး။ ႐ုန္းကန္လႈပ္ရွားေနရတဲ့ ဘဝထဲမွာ ေန႔စဥ္ေန႔တုိင္းစိတ္ဖိစီးမႈကို အနည္းနဲ႔ အမ်ား ႀကံဳေတြ႕ေနရတာပါပဲ။ ဒါေပမယ့္ လူတစ္ဦးနဲ႔ တစ္ဦးရဲ႕ စိတ္ဖိစီးမႈကို ခံႏိုင္ရည္ရိွပံုခ်င္း မတူညီပါဘူး။ ဒါဟာ သူတို႔ရဲ႕ စားေသာက္မႈပံုစံ ကြာျခားတာနဲ႔လည္း အမ်ားႀကီးဆက္စပ္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဘယ္အစားအေသာက္ေတြ ကေတာ့ စိတ္ဖိစီးမႈကို အားေပးၿပီး ဘယ္အစားအေသာက္ေတြကေတာ့ စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္ဆိုတာကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ ပါတယ္။

သၾကားနဲ႔ ကဖင္းဓာတ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ကို ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ေစၿပီး ေခ်ာကလက္ကို လိုတာထက္ပိုၿပီး အမ်ားအျပားစားမိရင္ လည္း အားကုန္သြားေစပါတယ္။

ဆားမ်ားတဲ့ အားလူးေခ်ာင္းေၾကာ္လို အစားအစာေတြကို အလြန္အကၽြံစားမိရင္ ဦးေႏွာက္နဲ႔ခႏၶာကိုယ္ကို ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္ေစၿပီး ေညာင္းညာႏုံးခ်ည့္ေစပါတယ္။

အဆီမ်ားတဲ့ အသားေတြဟာ စိတ္ဖိစီးမႈျဖစ္ေစတဲ့ ေဟာ္မုန္း (Stress Hormone) ပမာဏကို ျမႇင့္တက္ေစၿပီး စိတ္ဖိစီးမႈကို အားေပးပါတယ္။

လူ ၂၀၀ ကို ေလ့လာမႈအရ စိတ္ဖိစီးမႈအရ စိတ္ဖိစီးမႈကို အားေပးတဲ့အစားအစာေေတြနဲ႔ စိတ္ဖိစီးမႈျဖစ္ေစတဲ့ ရာခိုင္ႏႈန္း ေတြမွာ သၾကား (၈၀ ရာခိုင္ႏႈန္း)၊ ကဖင္းဓာတ္ (၇၉ ရာခိုင္ႏႈန္း)၊ အရက္ (၅၅ ရာခိုင္ႏႈန္း)နဲ႔ ေခ်ာကလက္ (၅၃ ရာခိုင္ႏႈန္း) ဆိုတာ ေလ့လာေတြ႕ရိွခဲ့ပါတယ္။

စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစားအေသာက္ေတြနဲ႔ စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ရာခိုင္ႏႈန္းေတြ အမ်ားအျပားကေတာ့ ေရ(၈၀ ရာခိုင္ႏႈန္း)၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ (၇၈ ရာခိုင္ႏႈန္း)၊ သစ္သီး(၇၂ ရာခိုင္ႏႈန္း)နဲ႔ အဆီမ်ားတဲ့ငါး (၅၂ ရာခိုင္ႏႈန္း) ျဖစ္တယ္ ဆိုတာကို ဆက္လက္ေတြ႕ရိွခဲ့ပါတယ္။ စိတ္ဖိစီးမႈဒဏ္ခံရတဲ့ လူေတြရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ဟာ ဗီတာမင္ဘီ ဓာတ္အနည္းငယ္ ေလ်ာ့နည္းေနတတ္ပါတယ္

ဒါေၾကာင့္ စိတ္ဓာတ္က်တာ၊ စိတ္ဖိစီးတာကို ခံႏိုင္ရည္ရိွေအာင္ ဗီတာမင္ဘီအမ်ားအျပားပါဝင္တဲ့ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ငါး၊ အာလူးကင္၊ ၾကက္သား၊ ေထာပတ္သီးနဲ႔ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းရြက္ေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။

Ref: Good Health

0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites