Saturday 7 January 2012

အစိမ္းေရာင္ ေရေနြးျကမ္း (Green Tea)


လက္ဖက္စိမ္းလက္ဖက္ရည္၏ အံ့အားသင့္ဖြယ္ရာ အစြမ္းေလးရပ္

ေရဆာေနသလား၊ လက္ဖက္စိမ္းလက္ဖက္ရည္ (Green Tea) တစ္ခြက္ေလာက္ ေသာက္ၾကည့္လိုက္ပါ။ ေရငတ္ေျပေစ႐ံုသာမက ေအာက္ပါအက်ဳိးေက်းဇူးေတြပါ ရရွိႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။

၁။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း

ပံုမွန္ထက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားေနသူ ဒါမွမဟုတ္ အဝလြန္ေနသူေတြ အားကစားလုပ္ရင္း တျခားကယ္လိုရီတူ ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္တာထက္ လက္ဖက္စိမ္းလက္ဖက္ရည္ကို ေသာက္ေပးပါက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ သံုးေပါင္၊ ဗိုက္အဆီ ခုနစ္ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမိုေလာင္ကၽြမ္းေစႏိုင္ေၾကာင္း Multicentre ေလ့လာမႈအသစ္ တစ္ခုအရ သိရပါတယ္။

၂။ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း

ပံုမွန္လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္ ေသာက္သူေတြဟာ ပံုမွန္မေသာက္သူေတြထက္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၁၂ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း တ႐ုတ္အမ်ဳိးသမီး ၆၉၂၈ ဦးကို ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။

၃။ ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့နည္းျခင္း

တစ္ေန႔မွာ လက္ဖက္စိမ္းလက္ဖက္ရည္ သံုးခြက္ေသာက္တာဟာ ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခကို ၂၁ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္လို႔ UCLA ေလ့လာမႈေတြက ဆိုပါတယ္။

၄။ သြားဖံုး က်န္းမာေစျခင္း

အမ်ဳိးသား ၉၄၀ ဦးကို ေလ့လာမႈအရ လက္ဖက္စိမ္းလက္ဖက္ရည္ ပိုေသာက္ျဖစ္ေလေလ၊ သြားဖံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ပိုေလ်ာ့နည္းေလေလျဖစ္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။

Ref : Good Health




လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္က ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္သလား


လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္ (Green Tea) က ေဆးဖက္ဝင္ ေဖ်ာ္ရည္ တစ္္မ်ိဳးအျဖစ္ အလြန္ ေရပန္းစားေနပါတယ္။ အာရွ ႏိုင္ငံေတြက စတင္ၿပီး ကင္ဆာဆန္႔က်င္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိရွိတယ္လို႔ ေဖာ္ျပခဲ့တာပါ။ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံက ေလ့လာမႈတစ္ခ်ိဳ႕အရ ေန႔စဥ္ လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္ တစ္ခြက္ပံုမွန္ေသာက္တဲ့ အမ်ိဳးသားေတြမွာ မေသာက္တဲ့ သူေတြထက္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏႈန္းနည္းပါးျခင္းနဲ႔ ေန႔စဥ္အဆိုပါ

လက္ဖက္ရည္တစ္ခြက္ ပံုမွန္ေသာက္တဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြမွာလည္း မေသာက္တဲ့သူေတြနဲ႔ ယွဥ္ရင္ မမ်ိဳးဥအိမ္ ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းျခင္းတို႔ကို ေတြ႕ရွိခဲ့ရေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တျခား ေလ့လာမႈေတြကေတာ့ လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္ဟာ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္သလားဆိုတာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ေသခ်ာ အတည္မျပဳႏိုင္ေသးပါဘူး။

ဓာတ္ခြဲခန္း ေလ့လာမႈေတြနဲ႔ တိရစာၦန္ ေလ့လာမႈ တစ္ခ်ိဳ႕အရ လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္ဟာ အက်ိတ္ ႀကီးထြားျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ဆိုပါတယ္။ ဒါဟာ ကင္ဆာဆဲလ္တခ်ိဳ႕ သတ္တဲ့ အခါ ကင္ဆာေဆးသြင္း ကုသမႈရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို အားေကာင္းေစတာနဲ႔ ဆက္စပ္မႈရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ကင္ဆာ ေရာဂါသည္ေတြကို လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္ အားျဖည့္ေဆးေပးတဲ့အခါ သိသာတဲ့ တိုးတတ္မႈမရဘဲ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးသာ ရရွိခဲ့တာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးေတြအေနနဲ႔ ပ်ိဳ႕အန္ခ်င္ျခင္း၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္း၊ အိမ္မေပ်ာ္ျခင္းေတြ ရရွိခဲ့တဲ့အတြက္ အားျဖည့္ေဆးကို ဆက္လက္ မေပးၾကေတာ့ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ တစ္ေန႔မွာ လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္ တစ္ခြက္ ေသာက္တာကေတာ့ ေဘးအႏၲရာယ္မရွိတဲ့ အတြက္ ကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္း ရွိသည္ျဖစ္ေစ၊ မရွိသည္ျဖစ္ေစ ေသာက္ႏိုင္တယ္လို႔ ကၽြန္းက်င္သူေတြက သံုးသပ္ ေျပာဆိုထားပါတယ္။

Ref: Good Health




'ေလျဖတ္ျခင္းကို ကာကြယ္နိုင္သည့္ ေရေနြးျကမ္း'

ေရေနြးျကမ္းကို ကြ်နု္ပ္တို့ ျမန္မာလူမို်းမ်ားငယ္စဉ္ကတည္း ကေသာက္ခဲ့ျကသည္။ ေနရာ တိုင္း အိမ္တိုင္းမွာ ေရေနြး ျကမ္းဝိုင္းရိွခဲ့သည္။ ဧည့္သည္ လာလွ်င္ ေရေနြးျကမ္းအရင္ခ် ေပးသည္။
ေရေနြးျကမ္းကို ျမန္မာတို့ ဘာေျကာင့္ ေသာက္ခဲ့ရသနည္း။

က်န္းမာေရးအတြက္လား။ အဆီ က်၍လား။ အစာအိမ္နွင့္အူ လမ္းေျကာင္း ေကာင္းေစ၍လား။ ကင္ဆာကို ကာကြယ္၍လား။ အမွန္အတိုင္းေျဖရလွ်င္ မဟုတ္ ပါ။ ေသာက္ေကာင္း၍ေသာက္ ခဲ့ျခင္းသာျဖစ္ပါသည္။ မိတ္ေဆြတစ္ဦးကေခၚ၍ ဧည့္ခံပဲြတစ္ခုသို့သြားခဲ့သည္။

ရန္ကုန္ျမို့လယ္က ဟိုတယ္ျကီး တစ္ခုတြင္ျဖစ္သည္။ အစားအ ေသာက္မ်ားကစံုလွသည္။ အခို် ရည္ကလည္း အစံု၊ ဘီယာ၊ အ ရက္ျကိုက္သေလာက္သံုးေဆာင္ ပါဟုဆိုသည္။

သို့ေသာ္ ထမင္း စားျပီးေနာက္ ေသာက္ေနျက ေရေနြးျကမ္းကို တမ္းတမိသည္။ သည္လိုဟိုတယ္ျကီးမွာ ရ,မရ မသိ။ ေခတ္မီစြာ အေနာက္တိုင္း စတိုင္လ္အျပည့္ဝတ္ထားေသာ နံေဘးမွပုဂ0x081ဂိုလ္တစ္ဦးကို ေမး ျကည့္မိပါသည္။ 'ဒီမွာ ေရေနြး ျကမ္းမ်ားမရနိုင္ဘူးလား'ဟု သူက အသာတျကည္ပင္ျပံုးျပျပီးလူကိုျကည့္သည္။

မိမိ ဘာမွားသြားသလဲဟု စိတ္ကထင့္ သြားသည္။ ခပ္ရွက္ရွက္ျဖစ္မိ သည္။ 'ရနိုင္ပါတယ္'ဟု သူက ေျပာသည္။ ေတာ္ပါေသးရဲ့။ ဒါေပမယ့္ 'ေရေနြးျကမ္းမွာ လို့ေတာ့မရဘူး'ဟု ေျပာသည္။

ဘယ္လိုပါလိမ့္ဟုထင္ေနစဉ္မွာ ပင္ သူကဝိတ္တာကိုလွမ္းေခၚ လိုက္သည္။ အေနာက္ တိုင္းဝတ္ စံုကို သူ့ထက္ပင္သပ္ရပ္စြာ ဝတ္ ဆင္ထားေသာ ဝိတ္တာလူငယ္ ေရာက္လာသည္။

'ဂရင္းတီး . . . ပလိစ္' ဟု သူကေျပာလိုက္သည္။ ဝိတ္တာက ကိုယ္ကိုကိုင္း၊ ေခါင္း ကိုျငိမ့္ျပီး ျပန္ထြက္သြားပါသည္။

မျကာမီ ျြေကကရားျဖူျဖူကေလး နွင့္ အိုးတစ္အိုးေရာက္လာသည္။ 'ဒါေရေနြးျကမ္းလား' ဟုေမး ရာ'ဟုတ္တယ္' သူကအနည္း ငယ္ငဲွ့ျပီး အနံ့ခံျပီးေနာက္ 'ဂ်ပ္ စမင္တီးပဲ'ဟုေျပာသည္။

သူေျပာ သည့္ jasmine tea ဆိုသည္မွာ စံပယ္ပြင့္ရနံ့ပါေသာ လ0x081ဘက္ ေျခာက္ျဖစ္သည္။

တစ္ကယ္ စံပယ္ပြင့္ပါမပါေတာ့ မသိပါ။

ထိုေန့ကေသာက္ရေသာ ေရေနြးျကမ္းကို ယေန့အထိ မေမ့ ေသးပါ။

သို့ေသာ္လည္း ယခုစာ ေရးေနခိ်န္ စာေရးသူ၏စားပဲြ ေပၚမွ ေရေနြးျကမ္းနွင့္ေတာ့ မလဲနိုင္ပါ။ ဒီမွာက ေက်ာက္မဲ လ0x081ဘက္ေျခာက္ခတ္ထားေသာ ေရ ေနြးျကမ္းအနီေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ျဖစ္ပါသည္။

ေရေနြးျကမ္းကို jasmine tea ဟုေခၚရျခင္းကို စာေရးသူ မနွစ္ျမို့ပါ။ ေပါင္ဒါနံ့လိုလို စံပယ္နံ့လိုလိုပါေသာ ေရေနြး ျကမ္းကိုလည္း မျကိုက္ပါ။

လွ်ာ တြင္အရသာေတြ့သည္မွာ ေမြးက တည္းက၊ လူမွန္းစသိကတည္းက အဖိုး၊ အဘတို့နွင့္ေသာက္ခဲ့ ေသာ 'အခါးရည္' လည္းေကာင္း၊ 'အဖန္ရည္'ဟုလည္းေကာင္း ေခၚျကသည့္ ေရေနြးျကမ္းကို သာျကိုက္ပါသည္။

တစ္ကယ္ေတာ့ ထမင္းစား ျပီးလွ်င္ သို့မဟုတ္ အစာမ်ားမ်ား စားျပီးလွ်င္ အခို်ရည္ေသာက္ သူနွင့္ ေရေနြးျကမ္းေသာက္ သူတို့မွာ က်န္းမာေရးရႈေထာင့္မွျကည့္လွ်င္ အစာအိမ္သက္ တမ္းရွည္မႈ မတူညီျကပါ။

တိုင္းရင္းေဆးပညာရႈေထာင့္ တြင္ျဖစ္ေစ၊ အိန0x081ဒိယမွလာေသာ အာယုေဗဒေဆး ပညာတြင္ျဖစ္ေစ အစာစားျပီးလွ်င္ အစာေျကဖို့ အတြက္ 'ဝမ္းမီး'လိုသည္။ 'ဝမ္း မီး'ကို ေဒသနာနယေဆးပညာ တြင္ 'ပါစကေတေဇာ' ဟုလည္း ေခၚသည္။

'ဝမ္းမီး'မွာ ဝမ္းထဲမွမီးျဖစ္ သည္။ ေရေအးနွင့္ေလာင္းလွ်င္ မီးျငိမ္းသြား မည္ျဖစ္သည္။

'ပါစကေတေဇာ'သည္ အ စာကိုေလာင္ျမိုက္ျပီး ေျကက်က္ ေအာင္ခ်က္ျပီးေသာ ေတေဇာ ျဖစ္၍ပူေသာ ေတေဇာ (ဥဏွေတ ေဇာ)ျဖစ္ျပန္သည္။

ပူေသာ ေတေဇာ၏ ဆန့္က်င္ဘက္မွာ ေအးေသာေတေဇာ (သီတေတ ေဇာ) ျဖစ္သည္။ ေအးေသာေရ၊ ေရခဲေရ၊ အခို်ရည္တို့မွာ ေအး ေသာအရသာရိွသျဖင့္ 'သီတ' အစာျဖစ္သည္။ အစာေျကေစ ေသာအပူဆန့္က်င္ဘက္ေလာင္း ထည့္လိုက္လွ်င္မည္သို့ျဖစ္မည္ နည္း ရွင္းပါသည္။

အစာမေျက နိုင္ေတာ့။ မေျကသည့္အျပင္ ပါစကေတေဇာပ်က္မည္ျဖစ္ေလ သည္။

ပူလိုက္ေအးလိုက္ျဖစ္ပါ မ်ားလွ်င္ အစာအိမ္ပ်က္စီးသည္။

အစာအိမ္ပ်က္စီးလွ်င္ ေရာဂါ တစ္ခုခုရမည္မွာ ေသခ်ာသည္ ရနိုင္ေသာေရာဂါမ်ားမွာ-
(၁)အစာမေျကေရာဂါ
(၂)အစာအိမ္ေရာင္ေရာဂါ
(၃) အခ်ဉ္ျပန္ေရာဂါ
(၄)အစာအိမ္အခ်ဉ္ေပါက္ေရာဂါ
(၅) အစာအိမ္အနာေပါက္ျခင္း
(၆) အစာအိမ္ကင္ဆာ စေသာ ေရာဂါမ်ားျဖစ္နိုင္ေလသည္။
ရိုးရာေဆးပညာ၊ အာယု ေဗဒေဆးပညာအလိုအရ'ေရာဂါ မွန္သမွ်သည္ အစာမေျကမွစ သည္' ဟုဆိုသည္။

အေနာက္တိုင္းေဆးပညာမ်ား တြင္ မျကာေသးမီကမွဖတ္လိုက္ ရသည္မွာ အစာစားျပီး အခို်ရည္ နွင့္သံဗူးမ်ား၊ ဂက္စ္ပါေသာ အခို်ရည္ေသာက္သံုးေလ့ရိွသူမ်ားမွာ စားထားသမွ်ထဲမွ အဆီဖတ္ မ်ားကို ေအးျပီးခဲေအာင္ပလုပ္ လိုက္သျဖင့္ ေခ်ဖ်က္ရန္ခက္ခဲျပီး 'ဆီးခို်'ေရာဂါျဖစ္ဖို့ လမ္းစ ျဖစ္လာနိုင္ သည္။

ထို့အျပင္ ထို အက္ဆစ္ဖတ္မ်ား ကိုအဟာရအျဖစ္ အူသိမ္မွစုပ္ယူရာမွ ေသြးေျကာ မ်ားအတြင္း ေရာက္ရိွျပီး ေသြး တြင္းအဆီ ထုတက္ လာေလသည္။

ေသြးတြင္း အဆီထုတက္လာသူ မ်ားမွာ ေသြးေျကာက်ဉ္းေရာဂါ၊ နွလံုးေရာဂါမ်ား ခံစားရေလ့ရိွျပီး အခန့္မသင့္ေသာ တစ္ေန့တြင္ အဆီခဲ ပတ္ထြက္ေမ်ာပါသြားျပီး ဦးေနွာက္အတြင္းသို့ေရာက္ရိွျပီး ရုတ္တရက္ မူးျပီးလဲက်ျခင္း၊ ဦး ေနွာက္အတြင္း ေသြးခဲပိတ္၍ ကိုယ္တစ္ျခမ္း မလႈပ္ရွားနိုင္ျခင္း၊ ေလျဖတ္ျခင္းမ်ား ပါျဖစ္နိုင္ သည္။

စာေရးသူေလျဖတ္သူမ်ားကို နွစ္ေပါင္း(၂ဝ)ေက်ာ္ကုသလာခဲ့သည့္ အေတြ့အျကံုမ်ားအရလည္း ေလ ျဖတ္သူအေတာ္ မ်ားမ်ားမွာ ဆီးခို် နွင့္ေသြးတိုး ေရာဂါရိွခဲ့ျကျပီး ေရခဲ ေရ၊ အခို်ရည္ကို ထမင္းစားျပီး တိုင္းေသာက္ ေလ့ရိွသူမ်ားျဖစ္ သည္ကို ေတြ့ရျပန္ပါသည္။

ေရေနြးျကမ္းနွင့္ပတ္သက္ျပီး ျပန္လည္ ေကာက္ခ်က္ခ် ရမည္ဆို လွ်င္ ေက်းလက္ေတာ ရြာမ်ား တြင္၊ ျမို့ျကီးျပျကီးမ်ား၌ေန ထိုင္သူမ်ား ေလာက္ ေလျဖတ္သူမမ်ားရျခင္း အေျကာင္းအရင္း မ်ားတြင္ ေရေနြးျကမ္း ေသာက္ ေသာဓေလ့ သည္လည္း တစ္ခု အပါအဝင္ျဖစ္နိုင္ပါသည္။

ေတာ နယ္မ်ားတြင္ ဆင္းရဲသား လယ္ သမား၊ ယာသမားမ်ားဘဝတြင္ အခို်ရည္၊ ေရခဲရည္လည္း မေသာက္နိုင္ျကပါ။

တရုတ္ျပည္မွ ေရွးနွစ္ေပါင္း မ်ားစြာ(ေအဒီ-၆ဝဝ)ေက်ာ္က တည္းက ဆူပြက္ေသာေရေနြး ထဲသို့ သစ္ရြေျကြ္ကက်ရာမွ စတင္ခဲ့ေသာ လ0x081ဘက္ေျခာက္ခတ္ ေသာက္ေသာဓေလ့ေျကာင့္ အာရွ နွင့္ အေရွ့ေတာင္ဥေရာပနိုင္ငံ မ်ားတြင္ အစာအိမ္နွင့္အူမျကီး ကင္ဆာျဖစ္သူ နည္းပါးသည္။

ဥေရာပနိုင္ငံမ်ားမွာအျဖစ္မ်ားေသာ ကင္ဆာသည္ အေရွ့ေတာင္ အာရွရိွ ေရေနြးျကမ္းေသာက္ ေသာနိုင္ငံမ်ားတြင္ ျဖစ္ပြားမႈရာ နႈန္းနည္းသည္ကို ေလ့လာေတြ့ ရိွျကသည္။

ေလျဖတ္ျခင္းသည္ လူမ ေသေသာ္ လည္း ဘဝဆံုးရေသာ ေရာဂါမို်းျဖစ္သည္။ စီးပြား ေရးအရလည္း မိသားစုတစ္ခုလံုး ေငြကုန္ေျကး က်မ်ားျပီး နွစ္ရွည္ လမ်ားထိခိုက္ေစေသာေရာဂါ ျဖစ္သည္။ ေလမျဖတ္ေအာင္ ျကိုတင္ေရွာင္ျကဖို့လိုသည္။
အမွန္ေတာ့ ေလျဖတ္ျခင္းကို ကာကြယ္သည့္ေဆးဟူ၍ မရိွပါ။

သြယ္ဝိုက္ေသာနည္းျဖင့္သာ အကို်းရိွနိုင္ေသာေဆးမ်ားကိုသာ ေရာင္းေနျကျခင္း ျဖစ္သည္။

ေလ မျဖတ္ေအာင္ နားရြက္ေနာက္မွ အေျကာျဖတ္သူမ်ားလည္း ေတြ့ ဖူးသည္။ အလြန္မွားေသာ လုပ္ရပ္ ျဖစ္သည္။

နားေျကာျဖတ္ျပီးမွ ေလျဖတ္လာသူကို လက္ေတြ့ ျကံုဖူးပါသည္။ သတ0x081တုစပ္လက္ ေကာက္တစ္မို်းကို နိုင္ငံျခားမွ လာသည့္ ေလမျဖတ္သည့္လက္ ေကာက္၊ ဤလက္ေကာက္ကို ဝတ္ထားလွ်င္ ေသြးမတိုးနိုင္ဟု ညာေရာင္း ေနျခင္းမ်ားလည္း ရိွသည္။

စာေရးသူ၏လက္ေတြ့လူနာ မ်ားကို ကုသခဲ့ဖူးေသာအျမင္ျဖင့္ ေလျဖတ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ နိုင္ေသာ နည္းလမ္းေကာင္း တစ္ခုကိုညွြန္ ျပပါဆိုလွ်င္ 'ေရေနြးျကမ္း' တစ္ ခြက္ကိုပင္ ညွြန္ျပလိုပါသည္။

သင္ ေလျဖတ္ျခင္းမွကာကြယ္ေသာ ေဆးတစ္ခြက္ကို ေသာက္လိုလွ်င္ အစာစားျပီး တိုင္း ေရေနြးျကမ္း တစ္ခြက္ ေသာက္ပါ။

အစာစားျပီး တိုင္း အခို်ရည္၊ ေရခဲရည္ ေသာက္သည္ထက္ ေရေနြးျကမ္း ေသာက္သည္က အစာလည္းေျက၊ ဆီးခို်ေသြးတိုး ေရာဂါကို လည္း ကာကြယ္ျပီး ေသြးတြင္းအဆီက် ေစသည့္အျပင္ေလျဖတ္ျခင္းမွလည္း ကာကြယ္နိုင္သည့္ ေငြကုန္ေျကး က်နည္းေသာ ေဆးေကာင္းျဖစ္ ေျကာင္းေရးသားလိုက္ရပါသည္။

SHADE Journal

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ( Green Tea )က ေဆးလိပ္ေသာက္၍ ျဖစ္သည့္ အဆုတ္ကင္ဆာ အေပၚ ေကာင္းႏိုင္ဟုဆို

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ( Green Tea )က ေဆးလိပ္ေသာက္လို႔ ျဖစ္တဲ့ကင္ဆာေပၚ သက္ေရာက္မႈ (ျပဳျပင္မႈ) ရွိႏိုင္တာကို



တိုင္ဝမ္ ကၽြန္းေဆးရံု တစ္ရံုက အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု၊ ကင္ဆာ သုေတသနအသင္းရဲ႕ ယခုႏွစ္စာတမ္းဖတ္ပြဲမွာ တင္ျပ ထားပါတယ္။ တိုင္ဝမ္းေဆးတကၠ သိုလ္က ေဒါက္တာလင္က “ အဆုတ္ကင္ဆာဆိုတာ တရုတ္okw(တိုင္ေပ) မွာ ေသႏႈန္းမ်ားတဲ့ ေရာဂါျဖစ္ပါတယ္၊

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းက စိတ္ဝင္စားဖို႔ ေကာင္းတယ္၊

သူမွာေပၚ လီဖီနာလို႔ေခၚ တဲ့ အင္တီေအာက္စီဒင့္ပါတယ္၊ သူက အလံုး၊ အႀကိတ္ျဖစ္တာကို တားတယ္ ” လုိ႔ ဆိုပါတယ္။

ေဒါက္တာလင္နဲ႔ သူ႔အေဖာ္တစ္စုက အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ၿပီး လူနာ ၁၇၀ နဲ႔ ပကတိ က်န္းမာသူ ၃၄၀ ကို ေမးခြန္းေတြေမးၿပီး သုေတသနျပဳပါတယ္။ သူတို႔ရဲ႕ေနထိုင္ရာေဒသ၊ စီးကရက္ေသာက္သံုးမႈ၊ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္သံုးမႈ၊
ေန႔စဥ္စားသံုးမႈ (အသီးအ ႏွံ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္)၊ ခ်က္ျပဳတ္ပံု၊ မိသားစုမွာ
ကင္ဆာမ်ိဳးရိုး ရွိမရွိ တို႔နဲ႔ဆက္စပ္ၿပီး စူးစမ္းပါတယ္။



သုေတသနျပဳခံရသူ အုပ္စုထဲပါ၊ ေဆးလိပ္ေသာက္သူေရာ၊ မေသာက္သူေရာ တစ္ေန႔ လက္ဖက္ ရည္ၾကမ္းတစ္ခြက္ကေလးေတာင္ မေသာက္ဘူးဆိုရင္ ကင္ဆာျဖစ္ဖို႔ (ရဖို႔) ၅.၁၆ဆျဖစ္ႏိုင္ေျခရွိေၾကာင္း။

ေဆးလိပ္လည္းေသာက္မယ္၊ ပံုမွန္လည္း လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္ေလ့ မရွိဘူးဆိုရင္ေတာ့ ၁၂.၇၁ ဆ ေတာင္ျဖစ္ႏိုင္ေျခ
ရွိေၾကာင္း ေတြ႕ထားပါတယ္။

ကင္ဆာအားေပးဗီဇ (ဂ်င္း) လဲမပါ၊လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းလဲ ပံုမွန္ေသာက္မယ္ ဆိုရင္ ကင္ဆာကင္းေဝးဖို႔ ၆၆ရာခိုင္ႏႈန္းေတာင္ရွိတယ္၊ ဒါေပမဲ့ ေဆးလိပ္ေသာက္ၿပီး ကင္ဆာ အားေပးဗီဇ(ဂ်င္း) လဲပါမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခက အလြန္႔အလြန္မ်ားတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။

ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေျပာႏိုင္တာက ေဆးလိပ္ေသာက္လို႔ရတဲ့ အဆုတ္ကင္ဆာ ကို လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းက တစ္မ်ိဳး တစ္ဖံုေျပာင္းႏိုင္ ( ေလ်ာ့ႏိုင္) တယ္၊ အဆုတ္ကင္ဆာက ဗီဇေပၚမွာပဲမူတည္တယ္ ” လုိ႔

ေဒါက္တာ လင္က ဆိုပါတယ္။

0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites